11 Ağustos 2017 Cuma

Coğrafyanın Yemek Kültürüne Etkisi 'Samsı'

Halkların yaşantılarında önemli bir yere sahip olan  coğrafi konum, her halkta olduğu gibi Kırgız Türklerini de etkilemiştir. Soğuk bir iklime sahip olan Kırgızistan coğrafyasında yaşayan halk buna bağlı olarak zorlu soğuk şartlarına ayak uydurmak için yemek kültürlerinde de bir takım önlemler(bana göre) almıştır. Soğuktan korunmanın en iyi yollarından biriside bol yağlı etler tüketmektir. Yemeklerinin çoğu etli olan bu halk, etsiz poğaça bile yemez olmuş. 

Basit tek bir örnekle açıklayacağım bu çıkarımımı  orada yaşadığım sürede gözlemledim. Kırgız Türklerinin kahvaltılarında yedikleri Samsı denilen hamur işi, biz Anadolu Türklerinde bulunan Poğaça ile benzer. Fakat sadece hamur olarak. Üçgen/Yuvarlak  bir hamur işi olan Samsı içerisinde, et, yağ parçacıkları ve soğan bol miktarda mevcut. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan bu hamur işi her sabah kesinlikle tüketilir.
                                                     
Esen Kalın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder